Miksi täti meni digikarkkikauppaan?

En tietääkseni ole täti, mutta jostain omituisesta syystä toiset oikeasti äiti-ihmiset opettavat lapsilleen, että vieras nainen kaupassa on täti. Sen joku ”äiti” voisi minullekin joskus selittää, että millä matikalla. Sisaruksillani ei tiettävästi ole lapsia.

Olette varmasti käyneet lapsena tai aikuisena karkkikaupassa. Lapsena se oli sekä kivaa että harmin paikka, koska ostobudjetti oli rajallinen. Aikuisena rajat on itse asetettuja sekä ”minä mitään karkkia syö”-itsepetosta. Syömme kuitenkin makeaa jossain muodossa ja jostain syystä. Salaa, jouluna, kun masentaa ja niin edelleen.

Karkkikauppa on runsaudensarvi, jossa yhden herkun valittuaan huomaa, että vieressä olisi vieläkin houkuttelevampia. Ihmisellä on luontainen mieltymys makeaan, joten kuolaaminen karkkikaupassa ei ole mitenkään poikkeuksellista. Siksi karkkikauppaa käytetäänkin metaforana, kun runsaudesta on puutetta. Nyt ei puhuta suklaasta, toffeesta, lakritsista vaan appeista, alustoista ja sovelluslaajennuksista. Delicious!

Herkkuja mistä valita Kuvaaja Lucie Liz palvelusta Pexels

Makeaa mahan täydeltä

Tiedonjanoa voi kutsua uteliaisuudeksi. Uteliaisuus on kuitenkin joskus luokiteltavissa negatiiviseksi, mutta tiedonjano harvemmin. Kun löytää jonkin asian, joka kiinnostaa todella paljon, siitä haluaa vain oppia lisää ja lisää. Se kai ei ole huono asia, jos rakastaa oppia uutta ja elämähän on kliseisesti ikuista oppimista. Jokainen oppii jollain tapaa.

Aivan alkuvaiheessa saattaa tuntua, että Googlekin on kääntänyt selkänsä. Hakutulokset eivät ole sinnepäinkään, mitä haki ja tuloksena on Google-kääntäjällä väännettyjä mainossivuja. Sitten yhtäkkiä pamahtaa Candy Crush, (pelaajille tuttu pelistä Candy Crush Saga), ja tietoa pursuu ovista ja ikkunoista enemmän kuin osasit edes kuvitella.

Epävarmuus uuden asian edessä voi aiheuttaa mitä ihmeellisimpiä olotiloja. Mihin sitä taas oikein on päätään pistämässä. Eihän näistä voi kukaan ymmärtää yhtikäs mitään. Muutenkin tuntuu, että pään sisällä pyörii vienossa tuulenvireessä ”Tyhjää tilaa vuokrattavana”-kyltti. Läpiveto ja tyhjyydentunne voi lamaannuttaa. Epäonnistumisen pelko jäytää takaraivossa tai ilkkuu pikkupiruna olkapäällä.

Sovelluksetkin ovat alun alkaen ihmisten tekemiä. Jokainen on aloittelija joskus. Aiemmin opitut asiat kytkeytyvät hitaasti pala palalta uuteen kokonaisuuteen. Uusien asioiden omaksuminen luo uskoa osaamiseensa ja omiin mahdollisuuksiinsa. Persoonallisuus vaikuttaa tietenkin siihen, miten helposti ja millä tavalla uudet asiat saadaan implementoitua. Sama tyyli ei sovi kaikille eikä samat asiat kiinnosta aina edes samalla alalla työskenteleviä.

ENTJ-A-tyyppikin voi olla omalla tavalla introvertti. Sosiaaliset taidot omaava erakko. Toisaalta tietyt ominaisuudet ovat oppimisen kannalta suorastaan toivottavia. Sovellukset ja kokeilumahdollisuudet! AHH! Utelias luonne on ratkiriemuissaan päästessään testaamaan kaikenlaisia sovelluksia. Digitalisaatio on kuin ratsastus; ikinä et tule olemaan täysin valmis. Koko ajan tulee uusia sovelluksia, ja uusia käyttötapoja niiden hyödyntämiseen.

Uskalla heittäytyä ja ylitä rima

Alkuun pääseminen on haasteellista, verkosta alkaa löytyä sekä tietoa että koulutusta; ”ilmaista” ja maksullista. ”Ilmainen” on sitaateissa siksi, että yritystoiminta olisi kannattamatonta, jos kaikki jaettaisiin ilmaiseksi. Eli kaikissa ilmaisissa on joku pieni koukku ja taka-ajatus. Toisissa näkymättömämpi ja toisissa niin häiritsevä, että koukku löytää itsensä pian roskapostista. Edistyminen, ja itselle asetettujen tavoitteiden saavuttaminen on palkitsevaa ja kannustaa jatkamaan.

Koko elämänsä samassa työssä uransa tehneet ihmiset alkavat olla harvinainen kansanryhmä. Pätkätyöt ovat valitettava tosiasia monille. Joskus edellinen ura on vain loppuun kuljettu. Sen eksotiikka ja viehätys on kadonnut. Jäljellä on vain arkinen tuttu ja tylsä puurtaminen. Niinpä niin, joku olisi kirjoittanut tutun jälkeen turvallisen. Kaikille turvallisuus ei ole se paras ratkaisu, vaan jatkuvaa riman alta menemistä; hemmetin tylsää ja yksitoikkoista. Mikäli pitää siitä, ettei elämässä tapahdu mitään odottamatonta, niin onnea vaan. Jokainen luo itse elämäänsä sisällön tavalla taikka toisella.

Julkaissut JaanaKuu

Virtuaaliassistentti, jolla on harakan ääni. Tekstiä ja kuvaa tunteella.

%d bloggaajaa tykkää tästä: